Jak rychle lze postavit školku?

29.06.2010 21:26

Obdrželi jsme velmi zajímavou reakci od jedné z medláneckých maminek týkající se výstavby "kontejnerových" školek v jiných částech Brna či blízkém okolí. Ačkoliv to pro nás obyvatele Medlánek není vůbec veselé čtení tak věřím, že i tento dopis přispěje k tomu, aby se více obyvatel zamyslelo nad tím, proč věci, které jdou jinde tak snadno, jsou pro vedení naší radnice nepřekonatelným problémem a proč se radniční koalici ODS a KDU-ČSL nepodařilo za 10 let vykoupit pozemky pro výstavbu mateřské školy při ulici V Újezdech.

Martin Teplan

Dobrý den,

v dubnu jsem se jako matka tříletého dítěte bydlící v MČ Medlánky zůčastnila jednání starostky s firmou Koma, které proběhlo za veřejné účasti podobně postižených maminek na Sýpce. Na Vašich stránkách jsem četla závěrečné stanovisko k dostavbě MŠ tzv. mokrou cestou, s termínem otevření k 1.9.2011, což je pro mě naprosto neuspokující, zvláště s ohledem na informace, které sděluji v následujícím textu.

Pracuji jako hlavní sestra v Nemocnici Blansko. Naše nemocnice se rozhodla v červnu zřídit MŠ ve svém areálu a s ohledem na informace o firmě Koma, vyvolala ředitelka nemocnice jednání se stejnými zástupci, kteří byli v dubnu na Sýpce. Tito podali informaci, kterou jsme si následně ověřili, že zástupci MČ Modřice, Pozořice a město Jihlava, uskutečnili s firmou jednání cca o měsíc později než MČ Medlánky, a v těchto místech se k 20.8. 2010 kolaudují nové MŠ minimálně o dvou třídách, s zahájením provozu k 1.9. 2010 a rozpočtem cca 5,5 mil. Kč/za dvoutřídku. Taktéž obec Moravany u Brna, která jednala o nové přístavbě k stávající MŠ koncem května (samostatná budova jako detašované pracoviště), realizuje projekt dvoutřídky z modulárního systému s termínem otevření k 1.9. 2010 a náklady 7,5 mil. Kč (z toho cca 750 tis. Kč činí lepší opláštění). Stavbu projektuje firma ATX architekti Brno Ing. arch. Rostislav Jakubec, který bude realizovat projekt stavby MŠ - dvoutřídky též v naší nemocnici a s obdobným rozpočtem, ale pravděpodobně až k datu 1.9. 2011 (nemocnice se bude podílet na nákladech stavby cca z 50-ti % a dále bude mít v režii provozní náklady, ostatních 50% stavby bude hradit město). Neznám důvody, které vedly představitele Medlánek k zvolení cesty "mokré stavby", a zda je toto rozhodnutí definitivní. Pro mne je však paní starostka společně s vedoucí stavebního odboru (což je také kapitola sama pro sebe), s ohledem na výše uvedené informace, naprosto nedůvěryhodnou osobou a zastupitelkou, která neudělala všechny kroky k tomu, aby MŠ v Medlánkách byla otevřena k 1.9. 2010 a ani k 1.1. 2011. Způsob rozhodování o výstavbě MŠ je pro mne naprosto neprůhledný a nezbývá než si myslet něco o lobby nejmenované stavební firmy z Medlánek. Doporučuji jí, i celému zastupitelstvu, školení v jiných MČ, stejně tak referencí o kvalitě stavby budou mít k 1.9. celkem dostatek.

Mgr. Jana Klesková

Zpět