R43 jako skutečný obchvat Brna

18.05.2010 22:03

Pan zastupitel Bartl se v posledním Medláneckém zpravodaji dopustil ukázkového etiketového podvodu. Článek s názvem „Pravda o územním plánu“ obsahoval takřka výhradně lži a smyšlenky.


Tak zaprvé, třetí varianta konceptu nového územního plánu, kterou nechala současná koalice na brněnské radnici připravit, není žádnou nulovou variantou R43. Toto řešení počítá s výstavbou R43 v trase skutečného obchvatu města Brna, tedy nikoli před Kníničky, Bystrc a Bosonohy, kudy by bylo vedení R43 stejně v rozporu s pravidly EU, ale s výstavbou v tzv. Boskovické brázdě. Tím na rozdíl od ostatních variant odvede tranzitní kamionovou dopravu mimo město. Za prosazování obchvatů se zelení skutečně stydět nemusí.

Za druhé, nový územní  plán není ve stavu, ve kterém jej koalice před třemi lety přebírala, ale o notný kus dál. V dubnu 2006 bylo teprve schváleno zadání, které zastupitelstvo na jaře 2007 rozšířilo o požadavek třetí varianty. Zpracovatel musel připravit detailní řešení územního plánu pro celé Brno, což není možné udělat lusknutím prstu. Navíc se mezitím změnil stavební zákon, takže zpracovatelská firma musela měnit i metodiku práce. Nyní jsou všechny tři varianty územního plánu dokončeny a připraveny ke zveřejnění a projednání. Starostové městských částí na svém sněmu na konci letošního dubna se však jednomyslně shodli a požadují, aby projednání nového územního plánu bylo zahájeno až po komunálních volbách a mohli se tak k němu vyjádřit až nová zastupitelstva městských částí. Rada města Brna jim změnou harmonogramu vyjde vstříc.

Za třetí, vedení R43 přes Medlánky je nesmysl a panem Bartlem účelově šířená fáma. Nic takového jsem nikdy neprosazoval a v žádné variantě územního plánu nic takového obsaženo není. Na setkání s občany jsem to všem přítomným jasně řekl, přestože si přitom pan Bartl asi zacpával uši.

Územní plán je důležitý dokument a jakýkoliv politicky motivovaný spěch a omezování diskuse při jeho projednávání vede jedině k následným žalobám, soudním tahanicím a prodlužování procesu o řadu let. Touto cestou se vydal jihomoravský kraj pod vedením ODS a svůj územní plán Břeclavska dosud nemá, přestože jej řeší už od roku 2004. V Brně stejné chyby opakovat nebudeme. 

Martin Ander, náměstek primátora města Brna

Zpět