Medlánečtí chtějí hřiště místo silnice

29.03.2010 22:48

Pěkné a klidné místo na hraní na sídlišti v Medlánkách podle předsedy občanského sdružení Občané pro Medlánky Michala Marka najdou místní jen stěží. Aby situace nebyla ještě horší, usilují obyvatelé o změnu územního plánu. Místo dalších bytů chtějí hřiště a park. "Do Medlánek si původně lidé chodili odpočinout. A stavitelé nabízející nové bydlení o nich mluvili jako o kouzelných Medlánkách. Místo toho si děti z nových bytů nemají ani kde hrát," postěžoval si Marek.

Medlánečtí hlavně nesouhlasí s postavením silnice mezi Ivanovicemi a Komínem. Ta má vést přes jejich městskou část. Stěžují si rovněž na rozšiřování sídliště V Újezdech směrem k Řečkovickým kasárnám. Jak roste počet obyvatel čtvrti, jsou totiž stále častěji ucpané medlánecké ulice, hlavně v dopravních špičkách. "Ráno a odpoledne se na Hudcově ulici, která vede do centra města, tvoří kolony aut. Jezdí tudy totiž i lidé z Ivanovic. Přes cestu lze jen stěží přejít," vysvětlil Marek. Mezi severem Brna a městskými částmi, jako je Komín, neexistuje žádné přímé spojení. "Plánovaná spojnice vede přímo přes Medlánky a pro místní to bude další znepříjemnění života," myslí si Marek.
Starostka Medlánek Alena Valentová tvrdí, že zatím jde pouze o návrh. Není jasné, zda se bude stavět, nebo ne. "Silnice je zakreslená jen v regulačním plánu, ne v územním. Její stavba není závazná," informovala starostka.
Další problém vidí obyvatelé Medlánek ve výstavbě nových bytů na polích mezi Řečkovicemi a Medlánkami. "Za poslední tři roky se počet obyvatel v městské části zdvojnásobil. Je tu spousta nových bytů, na zázemí pro lidi ale už nezbylo místo," podotkl Marek.

Úřednické chyby
Náměstek brněnského primátora Martin Ander s ním souhlasí. Podle něj udělali investoři i úředníci chybu. "V územním plánu z roku 1994 nebyly jasně zadány požadavky na umístění dětských hřišť, mateřských školek a obchodů. Firmy totiž využily volná místa jen na výstavbu bytů. Nad ostatními věcmi se nezamyslely," vysvětlil Ander. Další rozšiřování sídliště podle něj není vhodné. "Budeme se snažit přání lidí dodržet," uvedl Ander. Všechny ostatní stížnosti a domněnky ohledně územního plánu jsou podle něj předčasné. "Zatím připravujeme tři varianty nového územního plánu, které se uveřejní v květnu. Do konce roku mají lidé možnost vznášet připomínky a návrhy. Teprve na jaře příštího roku se uvidí, jak všechno dopadne," uzavřel Ander.
Ani podle starostky Valentové se lidé bát nemusejí.
"Chceme na volném místě postavit pouze dvacet rodinných domů," uvedla starostka.

Převzato z: Brněnský deník

Poznámka OPM: 
V textu se bohužel objevilo několik drobných nesrovnalostí, které bychom rádi opravili:

  • JUDr. Michal Marek je místopředsedou našeho občanského sdružení. Předsedou je PhDr. Ladislav Žuja.
  • Medlánky zatím nejsou využívány pro dopravu z Ivanovic. Tento problém se však objeví, pokud dojde k vybudování spojnice Medlány - Ivanovice
Zpět