Jízda po Brně: klidně i 176 km za hodinu

03.05.2010 22:52

Medlánecká radnice je v šoku z čísel, která ukazuje její radar. V místě, kde je povolena třicetikilometrová rychlost, jezdí auta často více než sto kilometrů v hodině.

Na značce s omezením rychlosti třicítka, u silnice škola pro čtyři stovky dětí, všední den odpoledne. Na tachometru auta, které projíždí kolem, údaj 176 kilometrů v hodině. Takovou rychlostí jelo podle radaru v Hudcově ulici v brněnských Medlánkách jedno z aut. A není to ojedinělý případ.

Radar poskytl radnici za necelé tři měsíce, co je v provozu, alarmující čísla. „Jedenasedmdesátkrát rychlost nad sto kilometrů v hodině. Ve více než polovině případů jeli řidiči rychleji než padesátkou,“ uvedl medlánecký místostarosta Petr Matějka. Ve všední dny mezi šestou ráno a čtvrtou odpoledne přitom u školy platí předepsaná rychlost třicet kilometrů.

Statistika je ve skutečnosti podle Matějky pravděpodobně ještě horší. „Radar zaznamenává vždy po minutě. A to jen nejvyšší rychlost a průměrnou rychlost. Pokud pojede v jedné minutě jedno auto 176 kilometrů a druhé devadesát, tak vidím pouze to nejrychlejší a jejich průměrnou rychlost 133 kilometrů. Přitom nevím, kolika aut se tento údaj týká,“ podotkl Matějka. Dodal, že se radnice pokusí s výrobcem radaru tento nedostatek vyřešit.

Informace o rychlosti aut vyděsila ředitelku školy Dagmar Černou. Údaji 176 kilometrů nechtěla věřit. „Už rychlost o sto kilometrů nižší je od řidičů nezodpovědnost. Ale tato informace mi vyrazila dech,“ řekla Černá.

Děti v nebezpečí

Učitelky mají o své žáky strach. „Děti bývají rozdováděné a někdy třeba z nepozornosti vběhnou do silnice. To si musí řidiči uvědomit,“ upozornila ředitelka.

Představitelé Medlánek teď chtějí s jasnými čísly v ruce situaci řešit. „Mám domluvenou schůzku na odboru dopravy brněnského magistrátu. Navrhnu dát ke škole zklidňující a zpomalující prvky pro řidiče,“ prohlásil Matějka. Podle něj je vhodné využít jak důraznějšího vodorovného značení, tak například zpomalovacích pásů. „Myslím si, že v současné situaci je nutné zvýšit i tresty. Policie tu musí být přísnější a dělat v místě častější kontroly,“ řekl Matějka.

Podle mluvčího brněnské policie Pavla Švába policisté o problémech v Hudcově ulici vědí a měří tam i svým přenosným laserovým radarem. „Zajíždějí tam dopravní hlídky i naši lidé z obvodního oddělení v Králově Poli. A to nejen poslední dobou, ale už několik let,“ uvedl Šváb.

O číslech, která naměřil radar městské části, ale zatím policisté nevědí. „Neukáznění řidiči jsou všude. Některé šílence radary, které ukazují aktuální rychlost, dokonce přitahují. Zkoušejí si u nich, jak rychle jejich auto dokáže jet,“ upozornil policejní mluvčí.

Hudcova se ocitla i v hledáčku brněnských strážníků. „Víme, že tam řidiči rychlost často překračují. Pravidelně tam proto měříme a auta kontrolujeme. Myslím si ale, že za poslední měsíc se situace docela zlepšila,“ podotkla mluvčí strážníků Denisa Kapitančiková.

Zdroj: Brněnský deník
Datum vydání: 3. května 2010
Celý článek na serveru brnensky.denik.cz

Zpět